Titel: Expeditie scheurbeuk – vormgeving in vitamine
Periode: 19 juli – 1 augustus 2015
Locatie: Galerie Wim Zwijsen

Expeditie Scheurbuik

Een lange en gevaarlijke tocht. Een kleine 400 jaar geleden ontdekten en slechtten de kapiteins Schouten en Lemaire met hun manschappen het uiterste zuidpunt van Zuid-Amerika. Een kortere handelsroute naar China en Japan werd ontdekt. Zij noemden het naar hun geboortestad Hoorn, Kaap Hoorn. Hoewel het een kortere route betekende, duurde de reis wel zo’n half jaar. Onderweg werd voortdurend de strijd aangebonden met vele ernstige ziekten, zoals scheurbuik. Ter bestrijding was al het meegebrachte voedsel ingezouten en fruit was noodzakelijk voor de vereiste vitamines.

De expositie ‘Expeditie Scheurbuik, Vormgeving in Vitamine’, samengesteld door Ed Wagemaker, appelleert hieraan. De expeditie wordt vergezeld door portretten van bewindhebbers in 17e eeuwse setting door de kunstenaar Sienke Rietema.

De opening 19 juli wordt om 16.00 uur verricht door Jeanneke Scholtens, directeur productieburo Zorro.

De tentoonstelling loopt van 19 juli -1 augustus 2015 in Galerie Wim Zwijsen, Mosterdsteeg 8, Hoorn.

expeditie-scheurbeuk